Halkalı-Kapıkule Demir Yolu’nun birinci etap tamamlama tarihi aşikâr oldu

Seren

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu irtibatını sağlayacak Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi’nin birinci etabı olan 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule çizgisinin 2024 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Haziran 2019’da imaline başlanan Çerkezköy-Kapıkule sınırında fiziki ray serim süreçleri devam ediyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının kıymetli projelerinden biri olarak öne çıkan projede yaklaşık 57 kilometre çizgi serimi yapıldı. Bu bölgelerde makineli ayarlama süreçleri sürüyor.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, devam eden çalışmaları yerinde inceledikten daha sonra yaptığı açıklamada, projenin birinci etabının büyük kısmının tamamlandığını belirtti.

Kırbıyık, “Edirne kısmını da ortasında bulunduran Çerkezköy-Kapıkule sınırıyla ilgili üretim çalışmaları 2024 yılında tamamlanacak. Projenin geri kalanında 2 etap daha var. Halkalı-Ispartakule ve Ispartakule-Çerkezköy sınırları. İhaleler tamamlandı, mukavele süreci devam ediyor.” dedi.
Kırbıyık, projenin tamamlanması daha sonrası Edirne-İstanbul ortası seyahatin kısalacağına vurgu yaptı.

Hızlı trenin kente getirisi

Vali Kırbıyık, AA’ya yaptığı değerlendirmede, kentin geleceğinin süratli tren projesiyle irtibatlı olduğunu söz etti.

Metropol İstanbul’un potansiyelinin kent iktisadına kıymetli yansıması olacağını anlatan Kırbıyık, “Artık Beşiktaş’tan Tuzla’ya gitmekle, Beşiktaş’tan Edirne’ye gelmek içinde epeyce önemli bir farklılık olmayacak.” diye konuştu.
Kırbıyık, kentin buna hazırlıklı olması gerektiğine işaret etti.

Projenin tamamlanmasıyla kentin hoşluklarını görmeye daha hayli kişinin geleceğini vurgulayan Kırbıyık, “Şehrimizin gerçekten Allah vergisi bir tabiatı var, coğrafyası var. Ecdadın kazandırdığı hiç bir coğrafyaya nasip olamayacak kadar tarihi ve kültürel varlıkları var. Bunu değerlendirebilecek turizm manasında bir deneyimi var kentin.” sözünü kullandı.

Edirne’de yıllardır çeşitli ülkelerden, kentlerden gelen turistlerin en düzgün biçimde ağırlandığını anımsatan Kırbıyık, *İnşallah süratli trenle fazlaca önemli bir canlılık olacağını değerlendiriyorum. Kentin iktisadına epey büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.